EEN GEDICHT VOOR DE BOEKHANDELAREN

Afgelopen zaterdag hebben wij aan alle boekhandelaren het gedicht ‘Boek lokaaluitgereikt van onze Jaap van Oostrum

Boek lokaal

Het is even niet mogelijk de boekhandel te bezoeken

om daarbij lekker rond te struinen tussen al die mooie boeken.

Er één van de plank te pakken om een stukje in te lezen,

even kijken of het jou boeit of een leuk cadeau kan wezen.

Helaas, dit alles kan nu niet,de winkeldeur mag niet open,

je moet je leeshonger stillen door boeken online te kopen.

Maar doe dat alsjeblieft gewoon bij de boekhandel om de hoek,

dan is-ie straks na de crisis tenminste geen gesloten boek.


					

Roman ‘Dans van de kakkerlak’

LA SALSA DE CUCARACHAINTRIGES IN DE DIPLOMATENWERELD

In Dans van de kakkerlak volgt Laura van Doorn na een onstuimige nacht haar geliefde naar Peru om er samen een bestaan op te bouwen. Ze krijgt een baan bij het consulaat van een kleine staat en komt er geleidelijk achter dat niets in de wereld van de diplomatie is wat het lijkt.

Laura’s liefdesleven begint te wankelen wanneer haar geliefde niet de man blijkt te zijn waarin zij geloofde. Maar wie is wel te vertrouwen? Haar baas, de charismatische Ralph Maseda Thierbach, of de mysterieuze Jim Lawson? Langzaam wordt Laura meegezogen in een web van spanningen en intriges in het diplomatencircuit in Lima.

Dans van de kakkerlak is geschreven door romanschrijfster Lucia Douwes Dekker en speelt zich af in de jaren ’80 in hartje Lima, de Peruaanse hoofdstad. Deze roman is verschenen in een digitale versie en beschikbaar via alle bekende boekenwebsites in Nederland en Vlaanderen. Ook digitaal te downloaden via Apple en Amazon.

Dit ter gelegenheid van het tienjarig schrijversjubileum van Lucia Douwes Dekker (2010-2020) In deze tien jaren schreef Lucia zes romans en in de laatste zes weken van 2020 vieren wij als uitgever met Lucia haar jubileum samen met haar schare trouwe lezers. Als klein cadeau aan haar lezers is Dans van de kakkerlak in de maand december 2020 en in januari verkrijgbaar voor € 1,99.

LA SALSA DE CUCARACHA – de dans van de kakkerlak

De kakkerlak, de kakkerlak

kan niet meer lopen

want hij heeft geen,

want het ontbreekt hem aan geld om uit te geven.

Alle meisjes hebben in hun ogen twee sterren

maar de Mexicaanse meisjes zijn zeker het mooist.

De kakkerlak, de kakkerlak

kan niet meer lopen

want hij heeft geen,

want het ontbreekt hem aan marihuana om te roken.

La cucaracha is een populair strijdlied in Zuid-Amerika. Aan de ene kant is de kakkerlak een vies beest dat volgens het liedje marihuana rookt en geld nodig heeft. Maar aan de andere kant kent hij ook liefde voor de meisjes. Heel dubbel, zoals ook de diplomatieke dienst heel dubbel is. Aan de ene kant leven de diplomaten in een beschermde wereld van glitter en glamour. Maar er is een zwarte kant met de handel in drugs en geld. Net als kakkerlakken verstoppen de diplomaten hun praktijken die het daglicht niet verdragen. Pas als het donker is, laten ze zich weer zien.

2010 2020 Tienjarig jubileum romanschrijfster Lucia Douwes Dekkker

LUCIA DOUWES DEKKER

“Ik besta uit twee personen, een zakelijke en een creatieve. Schrijven is voor mij een creatieve uitlaatklep en een tegenhanger van de zakenwereld waar ik mij overdag in beweeg”

ZAKENVROUW IN DE HARDE WERELD VAN ONROEREND GOED

“DE WERELD VAN STEDELIJKE PROJECTONTWIKKELING WAARIN ZIJ ALS EEN VAN DE WEINIGE VROUWEN OPEREERT IS COMPLEX”

Lucia is onder meer eigenaar van Exploitatiemaatschappij Groot-Ammers (EMGA B.V.) Een familiebedrijf sinds 1984 dat zich richt op het exploiteren van onroerend goed en de herontwikkeling van historische vastgoedprojecten. Daarmee is zij als een van de weinige vrouwelijk ondernemer in de harde vooral mannelijke wereld van onroerend goed een bekende verschijning. Een van de projecten dat thans ontwikkeld wordt, na bijna twintig planning- en onderhandelingsjaren, is het bekende oude Dikkers fabrieksterrein in Hengelo. Vroeger werd hier materiaal voor de Stork machines gefabriceerd. Van oudsher is dit een gebied vol bedrijvigheid en Lucia wil die sfeer van toen behouden en een nieuw woonleven in blazen. “Dat verdient deze unieke plek wat eer doet aan het industriële Hollandse verleden van een oud fabrieksterrein.” De internationaal bekende stedenbouwkundige en architect Shyam Khandekar is betrokken bij deze unieke woonlocatie. Het traject neemt in totaal zo’n tien jaar in beslag. 

Na tien jaar schrijverschap is het bijzonder dat haar eerder verschenen roman De ijzeren dame (de titel staat symbool voor het oude gebouw) nu werkelijkheid wordt. In dit boek beschreef zij acht jaar geleden al over hoe een industrieel erfgoed verbouwd zou worden tot een ideale woon- en werkplek voor duizenden mensen.

“Ik ben een autistische netwerker, ik werk in een klein kringetje mensen met wie ik zaken doe. Als die zeggen dat het goed bij onze filosofie past, dan weet ik dat het klopt,” zei zij in eerder interview over haar ondernemerschap. (bron Jan Medendorp – TwenteVisie 2006)

Korte biografie van Lucia Douwes Dekker

Opgeroeid in Maleisië
Lucia Silvana Koopmans (26 maart 1957) is tijdens een verlofperiode van haar ouders in Nederland geboren, om daarna met hen weer terug te keren naar Maleisië, waar haar vader werkte bij een internationaal grondstoffenbedrijf. Haar oudere zusje was in Penang geboren en vijf jaar later werd haar jongere broer geboren.
Als klein meisje is zij uiteindelijk een aantal jaren later teruggekeerd naar Nederland. Haar ouders konden moeilijk wennen in het kleine koude land. Door woningnood gedreven nam het gezin intrek in een woonark in Krimpen aan de IJssel.

Aan de slag als ondernemer
Na haar opleiding werkte ze eerst zeven jaar in het bedrijf van haar vader. Op 24-jarige leeftijd vertrok zij als jonge echtgenote van een mijnbouwingenieur naar Peru. Het ondernemersbloed zat in me en kroop uiteindelijk waar het niet gaan kon. Toen zij uit Peru terugkeerde, ondervond zij hetzelfde als wat haar ouders jaren eerder hadden meegemaakt: Nederland was te klein. Na een vakantie in Spanje waarbij zij ontdekte dat de noodstroomvoorziening in dat land zeer gebrekkig was, besloot ze er een bedrijf op te zetten.

Familiebedrijf en familieleed
Toen in 1991 de eerste tekenen van de recessie, die Spanje in 1992 trof, zich aandienden, keerde zij terug naar Nederland om het onroerendgoedbedrijf van de familie uit het slop te trekken. Een taak waarvoor zij drie jaar had uitgetrokken. Maar toen overleed plotseling in 2002 op 46-jarige leeftijd haar oudste zus. Haar dood deed Lucia realiseren dat de tijd ongenadig kan zijn. Tijd om dromen te realiseren moest ze zelf maken. Dat jaar nog  begon ze met het raamwerk voor haar eerste roman ‘Onkwetsbare vrouwen’.

Boeken
Het uiteindelijk resultaat van haar keuze om te gaan schrijven, zijn de verschijningen van de romans Onkwetsbare vrouwenDans van de kakkerlak ofwel Salsa de cucaracha. In De ijzeren dame geeft zij haar lezers een kijkje in haar eigen ervaringen als projectontwikkelaar in historische panden en woongebieden in Nederland. Aan de hemelpoort speelt zich daarentegen weer grotendeels in New York af. In de zomer van 2016 verscheen haar vijfde roman met de titel Ann Sophia, noblesse oblige. Een groot deel van dit verhaal speelt zich af op een luxe privéjacht en her en der in de mooiste plaatsen van en aan de Middellandse Zee. In alle boeken zit wel een stukje van haar leven verwerkt en Lucia tracht altijd een maatschappelijk thema centraal te stellen. Over haar schrijfstijl wordt gezegd: ‘Met een geheel eigen stijl weet Lucia haar lezers steeds weer te boeien.’

Lucia Douwes Dekker – Koopmans (1957) eerste roman Onkwetsbare vrouwen verscheen in 2010, daarna volgden de romans De dans van de kakkerlak, De ijzeren dame,  Aan de hemelpoort en Ann Sophia, noblesse oblige:over de essentie van het vinden van geluk. In de zomer van 2020 verschijnt haar nieuwste roman: De terugkeer van Julia Caglieri, dat zich afspeelt in Valencia.

Lucia heeft zelf een voorliefde voor de romantische Engelse schrijftradities. En haar trouwe lezers waarderen haar beeldend geschreven romans. Door recensenten wordt Lucia geroemd om haar fijne en zorgvuldige schrijfstijl en rake typeringen van hoofdpersonages. Haar eerder verschenen romans De ijzeren dame en Aan de hemelpoort behaalden de longlist van de voormalige AKO Literatuurprijzen in 2012 en 2014.

Zij trouwde een ´Douwes Dekker´. De broer van de overgrootvader van haar man Alex was Eduard Douwes Dekker, die onder pseudoniem van Multatuli Max Havelaar schreef. De druk om kwalitatief goed te schrijven ervaart zij, zelfs nog na tien jaar als groot en net zoals hij verwerkt Lucia in haar romans gelaagd een maatschappelijk thema. Zoals in haar roman Onkwetsbare vrouwen waar de hoofdpersonages gebaseerd zijn op drie van acht vrouwelijke archetypes en in de roman Ann Sophia, noblesse oblige over de essentie van het vinden van geluk. Lucia omschrijft zich als een ‘schoongewassen kluizenaar’. Het liefst verblijft zij met haar man en inmiddels uitwonende dochter en de twee Jack Russell terriërs in hun huis Beatus ille, qui procul hominibus in Gelderland.

Ze is een van Nederlands meest geliefde romanschrijvers. Haar romans staan regelmatig in de top 10 meest uitgeleende boeken van Nederlandse bibliotheken en bijzonder zeldzaam is het feit dat zowel vrouwen als evenredig veel mannen haar boeken in de afgelopen tien jaar lazen en lezen.

De laatste twee maanden van 2020 staan in het teken van het tienjarig schrijverschap van Lucia: zes weken aandacht voor haar zes geschreven romans in tien jaar.

Voor Nederlandse lezers in het buitenland deze boeken op Amazon

Sinds kort zijn deze boektitels ook verkrijgbaar op AMAZON – wereldwijd. Fijn voor Nederlandse families & vrienden in het buitenland, die af en toe een heerlijk Hollands boek willen lezen. Online lezen via Amazon Kindle in de VS, Engeland Denemarken, Frankrijk, Spanje, Italië, Japan, Brazilië, Canada, Mexico Australië & India beschikbaar.

Veel leesplezier wensen wij hen toe☘️

Favoriete romans voor deze zomer

Een greep uit ons boekenfonds: enkele romans voor deze zomer voor tal van spannende & ontspannende leesuren.

Van schrijfster Jose Kruijer de romans Verzwegen en Manzanilla

Van schrijfster Linda Jansen de tweeluik romans Onder water en Boven water

Van schrijfster Linda Udo de roman Koninklijk complot, het mysterie rondom de dood van prinses Diana

Van schrijfster Lucia Douwes Dekker de romans Ann Sophia – Noblesse oblige en haar nieuwste roman De terugkeer van Julia Caglieri

Deze romans zijn verkrijgbaar in alle boekhandels in Nederland en Vlaanderen, of online via alle bekende boekenwebsites als Bol.com, Libris, AKO, Bruna en De Standaard Boekhandel. NRC boekenshop, Bookspot (ECI), HEBBAN et cetera. Ook zijn al deze boeken verkrijgbaar als E-book om digitaal te lezen en via Kobo- abonnementen en bij alle bibliotheken verkrijgbaar. En voor de liefhebbers van luisterboeken: al deze boeken zijn ook verschenen als luisterboek bij bijvoorbeeld Storytel.

Namens onze schrijfsters wensen wij jullie allen vele heerlijke leesuren toe!

N.b. de roman: De terugkeer van Julia Caglieri is vanaf oktober in de bibliotheek verkrijgbaar en verschijnt in die maand ook als luisterboek.

2 juli: Zwartboek adoptie in de Tweede Kamer

Er is enorm veel te doen rondom de verzwegen adopties in de 20e eeuw in Nederland. Onze schrijfster drs. Eugenie Smits van Waesberghe schreef daar over in Zwartboek adoptie.

Donderdag 2 juli aanstaande vindt om 15.30 uur het plenaire debat over de fouten in het onderzoek Afstand en adoptie in Nederland 1956-1984 plaats in de Tweede Kamer.

12 juni was Eugenie te gast bij de live talkshow De Week van Gelderland. Met uitgebreide aandacht voor de geschiedenis van binnenlandse afstand en adoptie, de actuele berichtgeving rondom het landelijk onderzoek en het aankondigde Kamerdebat en de publicaties van Trouw en Omroep Gelderland in die week.

Begin juni brachten Trouw en Omroep Gelderland in een reeks reportages over afstand en adoptie in de tweede helft van de 20e eeuw in Nederland.

“De opdrachtgever voor het landelijke onderzoek, het ministerie voor J&V, heeft onze uitdrukkelijke wens om de gehele vorige eeuw in ogenschouw te nemen, helaas niet gehonoreerd. Laten wij niet, laten wij nooit vergeten dat in de vorige eeuw voor 1956 ook al duizenden vrouwen en kinderen van elkaar zijn gescheiden, alleen was er toen nog geen wet voor. Dat maakt het niet gelegitimeerd, “aldus Eugenie.

https://www.trouw.nl/binnenland/de-chaotische-en-ondoorzichtige-kinderbescherming-liet-hans-zwemmen~bd178bdc/?fbclid=IwAR0vYcS38lwfw97QIBdcuset5_nMAkI-9BpGfNbV4acHVFfWDgKHazRgBa4&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=facebook

9 juni 2020: de volksvertegenwoordiging heeft met algemene stemmen een voorstel aangenomen van Vera Bergkamp van D’66 voor een Kamerdebat. Nog voor de zomer moet de minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker zich verantwoorden naar aanleiding van de grove fouten die in het landelijk onderzoek naar binnenlandse afstand en adoptie zijn gemaakt. Minister Sander Dekker zal in een brief aan de Tweede Kamer schriftelijk moeten verklaren dat er niets aan getuigenissen of welke relevante correspondentie of andere documentatie dan ook wordt vernietigd, door niemand, totdat het Kamerdebat heeft plaatsgehad

De roman ‘De terugkeer van Julia Caglieri’

We zijn enorm trots en blij dat we mogen aankondigen de 6de roman van Lucia Douwes Dekker: ‘DE TERUGKEER VAN JULIA CAGLIERI speelt zich af in het vaak bruisende Valencia. En nog trotser zijn wij dat dit jaar voor Lucia Douwes Dekker ook haar 10 jarig schrijverschap is. In 2010 verscheen haar eerste roman, en tien jaar later Lucia’s 6de roman. Hoe fijn is dat voor haar schare trouwe lezers.

Hieronder een tipje van de sluier van de roman De terugkeer van Julia Caglieri.

“Het bijzondere licht in Valencia, dat alles makkelijker doet aanvoelen,maakt dat er aan het leven niet zo zwaar getild hoeft te worden”

PADUA EIND VORIGE EEUW

Voor Guiseppi Caglieri – hoofdtuinman van de beroemde Orta Botanica in Padua – is zijn dochtertje Julia met al haar dromen een principessa. Maar Guiseppi’s verbitterde moeder Marietta Caglieri dringt erop aan ‘het kind’ naar Nederland te sturen, waar ze thuishoort. Na haar vaders overlijden gaat Julia naar het bruisende Valencia, waar oom Vito en zijn muzikale echtgenote Elsbetta haar opvoeden. Daar ontdekt Julia de liefde voor stadsarchitectuur.

AMSTERDAM, ARNHEM, BIRMINGHAM, LONDEN, NEW YORK & VALENCIA

Julia heeft haar roeping als stedenbouwkundige gevonden. Met haar Amerikaanse levenspartner Rob Stonewell runt ze een internationaal architectenbureau aan de rivier de Rijn in Arnhem. Op een dag doet de gemeentelijke stadsvernieuwing van Valencia een beroep op hun deskundigheid. De narcistisch en op geld ingestelde Rob denkt daar het zijne van, Julia het hare. Evenals de Engelse Sal Martín, die ooit furore maakte in het herontwikkelen van oude industriële gebouwen.

Wij wensen alle talloze boekenfans van Lucia Douwes Dekker weer heerlijke leesuren toe en meereizen-avonturen in haar nieuwste roman.

ZWARTBOEK ADOPTIE

Over VERZWEGEN ADOPTIES in de 20e eeuw in Nederland

Soms loop ik te denken wie ik ben
en waarom ik m’n pappie en mammie niet ken.
Maar dan ga ik slapen, en ik denk aan jou
en ik weet dat er iemand is die van mij houdt!
Tekstfragment van Morrison uit radioprogramma Weeshuis Van de Hits – Peter van Bruggen
 
De waarheid over tienduizenden VERZWEGEN ADOPTIES in de 20e eeuw in Nederland belicht in Zwartboek adoptie
In Zwartboek adoptie durven moeders die onvrijwillig en vaak onwetend in de vorige eeuw een baby afstonden nu eindelijk hun verhaal te doen, na decennia lang hierover gezwegen te hebben. Uit schaamte, uit onmacht en of omdat er toentertijd niet over gepraat mocht en kon worden willen zij en hun familieleden nu de waarheid vertellen. Ook geadopteerden zelf vertellen in dit boek over hoe hun adoptie vaak zo verkeerd verlopen is en de levenslange impact voor hun gezin ervan.


“Na de bevalling moesten moeders zo snel mogelijk weg om ruimte te maken voor nieuwe. ‘Meisjes ruimen’ werd dat genoemd” (Anna, groepsverzorgster bij zwangere meisjes in het rooms-katholieke doorgangshuis Moederheil te Breda tussen 1965 en 1997)

DOORGANGSHUIZEN VOOR JONGE ZWANGERE VROUWEN
“De nonnen vertelden dat je na de bevalling geen contact meer kon hebben met je lotgenotengroep. Je mocht ook geen gegevens uitwisselen, daarop werd streng gelet. Dus nadat het kindje zou zijn geboren, stond je er opnieuw helemaal alleen voor”

Henrica (1946) een moeder op negentienjarige leeftijd over de afstand van haar zoon in een doorgangshuis.

——
De toedracht van verzwegen adopties gaat terug naar 1956 als in Nederland de adoptiewet wordt ingevoerd. Vanaf dan ontstaat er een hausse aan babyvraag door kinderloze echtparen. De zogeheten ‘doorgangshuizen’ meestal opgericht door katholieken en deels gefinancierd door de Nederlandse overheid bieden jarenlang een tijdelijk onderdak aan ongehuwd jonge zwangere vrouwen. Daar stonden zij vaak onder informele dwang en onwetend, direct na de bevalling hun baby af. Zo zijn volgens wetenschappelijke onderzoeken tussen 1956 en 1984 naar schatting 15.000 tot 25.000 baby’s afgestaan

“Ze wilden een oplossing voor de kinderloosheid en dat was gelukt. Alsof het doel daarmee was bereikt”

Antoinette, geboren in mei 1966 in het rooms-katholieke doorgangshuis De Bocht in Goirle en geadopteerd
   
DE GEVOLGEN VAN VERZWEGEN ADOPTIES – een leven lang
“Aan haar adoptiemoeder heeft mijn moeder geen goed voorbeeld gehad. Hoe weet je dan of je het goed doet met de opvoeding van je eigen kind?” Rosa, een dochter over haar geadopteerde moeder
 
Niet alleen voor de moeders toen, die afstand hadden gedaan van hun baby, gaf dit veel onbesproken leed. Decennia later wordt het nog pijnlijker voor de vele geadopteerden die op zoek gaan naar hun onbekende biologische moeders en vaders. Voor hen wordt hun afkomst ook verzwegen: persoonsgegevens blijken niet toegankelijk of geheim zijn, of moedwillig spoorloos door hoger hand opgelegd, verdwenen te zijn.


“Bij gebrek aan passende voorbeelden moest ik zelf het vaderschap uitvinden”
 
MEER DAN TWEEHONDERD ERVARINGSDESKUNDIGEN AAN HET WOORD IN ZWARTBOEK ADOPTIE                                         
“Een staatscommissie zou zich moeten inspannen om te zorgen voor waarheidsvinding, erkenning van de belanghebbenden en het borgen van goede nazorg. Schaf adoptie als wettelijk instrument af. Geef pleegouders ‘vervangend gezag’, dat wil zeggen in plaats van een voogd” (kinderrechter)


De schrijfster Eugénie Smits van Waesberghe sprak voor haar boek ook vele deskundigen  die werkzaam zijn en waren bij adopties en vatte dit samen in ooggetuigendossiers. Zo spraken medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming over hun ervaringen. Een kinderrechter over haar dertig jaar civiel en strafrechtwerk in pijnlijke adoptiezaken. Evenals psychologen, therapeuten en jeugdhulpverleners, een priester en een directeur van een kindertehuis. Belangrijk zijn ook de visies van historici en hoogleraren die meewerkten en hun feitelijke ervaringen en kennis over adopties door de tijd heen ventileren. Meer dan tweehonderd betrokkenen hebben hun medewerking verleend aan de totstandkoming. Het laat de inktzwarte rand om Nederlands’ verzwegen adoptiegeschiedenis zo zien.                                                                                                                                   Drs. Eugénie Smits van Waesberghe (1965) studeerde aan de faculteit Sociale Wetenschappen en de Rechtenfaculteit van de Rijksuniversiteit Utrecht. Deskundige is zij op het gebied van risicotaxatie, casusregie en het opstellen van veiligheidsplannen in complexe gezinssystemen en op het terrein van afstand, adoptie en hechting. Zelf is Eugénie kort na haar geboorte onder dwang bij haar moeder weggenomen en ter adoptie in een pleeggezin geplaatst.Vijf jaar werkte Eugénie aan dit boek tezamen met vele tijdgenoten, wier verhalen, zoektochten, adoptieverleden en adoptieleed zij in dit boek namens hen mocht optekenen. 


“Voor bemiddelingen heeft de Raad geen geld of middelen meer, allemaal wegbezuinigd. Mensen moeten het zelf regelen en bekostigen. Dat is opmerkelijk als je bedenkt hoeveel baby’s onder Nederlandse wetgeving zijn afgestaan. Nu allemaal lang en breed volwassen eisen zij een fundamenteel recht op” (oud-medewerker Raad voor de Kinderbescherming)

‘We kunnen het niet veranderen, maar het gaat erom dat we het erkennen en van de fouten leren.’
Eugénie Smits van Waesberghe
(1965) is journalistiek onderzoeker, psychosociaal therapeut en coach. Sinds 2018 is zij door haar expertise gevraagd om zitting te nemen in de ministeriële werkgroep Binnenlandse afstand en adoptie. Deze werkgroep heeft de totstandkoming van het landelijke onderzoek naar de binnenlandse afstand en adoptie en de oprichting van het landelijk meldpunt voorbereid.

ZWARTBOEK ADOPTIE ligt vanaf 17 januari 2020 in de boekhandel in Nederland en Vlaanderen. En is te bestellen op alle bekende boekenwebsites. Het boek bevat tevens historisch en niet eerder gepubliceerd fotomateriaal. 340 pagina’s – €20,20 ISBN 9789491535802 Ook de digitale versie ervan is vanaf dan via alle bekende boekenwebsites verkrijgbaar.

BOEKPRESENTATIE ZATERDAGMIDDAG 18 JANUARI

Bij Libris Boekhandel Van Kemenade & Hollaers te Breda signeert Eugenie Smits van Waesberghe vanaf 14.30 uur haar boek.